be my follower


Thursday, 29 December 2011

Saat dan ketika ini....




 One more chance,
 chance for you to change,
 change your behaviour,
 behave like a LOVER!


Wednesday, 12 October 2011

sunway lagoon go!

.sunway lagoon.

Assalamualaikum wbt!

Uhuks....dah lama tidak mengupdate blog yg dah lama di tinggalkan yg kini di penuhi habuk malah serangga mula   membuat sarang di blog kesayangan aku ini, semua ni disebabkan kecuaian diri sendiri yg sibuk dan malas. Ouchh!

Umum tak tahu yg aku sekarang berada dalam exam fever di mana kurang dri 3 mggu akan menduduki final exam demi segulung diploma in nursing. Aku baru saje habis exam trial mggu lepas dan syukur semua yer berjalan dengan lancar tp xtaw la result aku selancar dengan ape yg aku buat...hahaha. Insya ALLAH semua yer okey..wahai cik reader doakan aku k.

Di sebabkan semua yer kepenatan memerah otak untuk menjawab soalan trial exam sehingga hampir menghadapi hallucination di waktu malam dimana terlalu byk menghafal (oh sgt tipu!) so kami merancang utk distress kan blik kepala otak masing2...aku dan mereka merancang utk pergi SUNWAY LAGOON!


Setiba yer kami.


cik housemate!

 ok tag da dapt so skang njoy..

Bila da masuk macam2 yg kami semua main..unfortunately,hari tersebut hujan so xbyk game yg advanture yg kami semua main..tp kalo dapat main pon aku pk 2,3x nk main..ouch! selepas main puas jerit sampai separuh sedar dan sikit lagi nk fainted kami semua tukar baju dan snap beberapa gambar..huhuhu!

 like this! 'old skul' maybe the background  


Lepas njoy kami semua makn dan pulang dengan kriangan...huhuhu..(mcm karangan budak standard 2 la plak) sekarang da distress dan mud nk stdy pon skali fistress gak ha3!..
ohh...dammn! line celcom yg sgt lembab kalo x byk lg gmbar yg nk di upload....(bukan alasan taw...sekian!)

ps..doakan saya taw!

Sunday, 4 September 2011

salam syawal


Assalamualaikum dan selamat hari raya..


*kredit google.

Rasanya masih belum terlambat utk mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua reader gadisarjuna.blogspot. Sekarang semua orang duk kalut malut nk update blog raya masing2 kan. ehemmm..(membasahkan tekak). Aku bukanlah nak meng'update' blog raya tp lebih kepada utk mengucapkan selamat hari raya kepada semua my blog reader yg xseberapa ni. (tapi, kalo da tulis memg nama yer update pon la kan.huhuhu..)


Raya tahun ni seperti tahun yg sebelumyer di mana ahli keluarga berkumpul beramai2 di pagi raya utk bersalaman memohon kemaafan sambil bersuka ria menikmati juadah setelah sebulan kita berpuasa. Alhamdulilah yg teramat sangat sebab di beri perasaan seronok meraikan 1 syawal walaupon mendapat cuti sedikit dan selepas itu terpaksa posting dan esok kena masuk kelas balik.peace!


Tahun ni aku berkesempatan utk menunaikan solat sunat hari raya dan menziarahi jiran mahupon saudara mara. Itulah yg paling penting sekali selain daripada makan..huhuhu. Bercakap pasal makan tahun ni setiap rumah yg aku pergi ada makanan berat seperti nasi tomato, laksa , soto dan nasi dagang. Memang setiap rumah yg aku pergi aku akan makan semua makanan yg di hidangkan sampaikan aku terlupa nk makan ketupat daun palas.Almaklum lah masa time raya aku tgk ketupat tu sebelah mata jew. Dan sekarang tekak aku terigin nk makan ketupat daun palas dan hati mula rasa menyesal sebab aku tak makn time raya hari tu. Nampak yer tggu raya haji nantilah baru mak aku akan wat lagi..huhuhuhu.


Lastly, selamat hari raya!
Tiada gambar utk di kongsi di sebabkan kemalasan utk blutot gmbar kedalm laptop.
ehehehehe..


Tuesday, 16 August 2011

~wordless wednesday~

...Asslamualaikum dan salam ramadhan...



Sale datang lagi..seronok kan kalau time sale kita dapat bershoping sepuas hati.

Monday, 15 August 2011

bulan baik, hari baik bersama orang yang baik-baik.


Psssttt...

weekend saya sangat bahagia dan sungguh lengkap

shoping raya bersama fmly

shoping di bazaar bersama my arjuna

dan
berbuka puasa bersama bakal mertua..

sekian!

Thursday, 11 August 2011

melaka trip 2 & 3!

Assalamualaikum wbt.
Baru nk update pasal melaka trip 2 & 3....(^_^)
Ok hari tu ada tunjuk teaser pasal aku pergi pantai..iaitu Pantai Klebang sambil minum coconut shake yg sangat beshhh!


TRIP 2

me and cikmisie


aku yang sangat mengagumi sunset..hohoho..




the best coconut shake eva!
Actly, dah lama rindukan suasana pantai sebab nk tgk sunset sambil tgkap gambar and finally dapat jugak la walaupon bukan dengan orang tersayang..huhuhu...sedih!





TRIP 3

Sangat lupa daratan bila pergi melaka kalau tidak melawat tempat2 bersejarah bukan??? huhuhu...
so, kami menghabiskan masa seharian di sekitar kota A Famosa, kincir air Hang Tuah, muzium Kapal dan Muzium kemerdekaan. Jum2 layan gambar..








 my hang tuah.










Banyak lagi gmbar tp setakat ini sahaja...Malaka is historical town..dan sangat cntik lagi unik...
sekian!
p/s:Kali ini update sekaligus secara ringkas dan padat...memandangkan mood update yg sangat malas...chills la!

Sunday, 7 August 2011

ramadhan- day seven.


Assalamualaikum and salam ramdhan!

Sedar tak sedar hari ini da cukup seminggu kita menjalankan ibadah puasa dan syukur alhamdulilah semuayer bejalan dengan lancar. Bagi kaum hawa yang sudah di beri "rehat " jangan makan di tempat awam ek nanti xpasal -pasal je kena cekup dengan jabatan agama kan.teehee!

Harini adalah hari terakhir aku menjalani praktikal di hospital dan esok aku da start masuk kelas setelah 2 bulan berhempas pulas bekerja dengan taat di hospital kan..aicehhhh!!. Memandangkan hari ini hari terakhir aku posting so tadi aku merajinkan diri utk membeli belah di pusat beli belah mydin yg terletak 100meter dari hostel aku.hehee.. Dengan berbekal kan rm20 dalm tangan aku pon shopping mengikut kemampuan yang sesuai dengan rm20 la walaupon keinginan yang melampau-lampu tp terpaksa letak kan balik barang tersebut di tempat asal..

Di pendekkan cerita, sampai je ke kaunter pembayaran rm20 yg di pegang dengan kemas dalam tangan telah tercicir sebanyak rm10. Bagaikan kilat yg melintasi, makhluk manusia yg berbaju merah telah mengambil duit tersebut tanpa menoleh belakang. Zappppsss......dan aku yg baru tersedar dalam mimpi bagaikan terjejut dan terkedu. OMG!!

Dalam sedar tak sedar, terdengar akak cashier memberitahu total barang rm16 bla bla... sambil melakukan deep breathing exercise kerana mengalami chest pain sebentar, aku memberitahu utk membatalkan pembelian barang separuh..dan kak cashier yg melihat situasi tersebut cuba memhami situasi aku sambil menggelengkan kepala. Dari jauh aku pandang si kelibat baju merah itu. Dalam hati berkata, "dia tak nmpak ke duit tu duit aku yg jatuh??? oh damn...ni bulan pose cik kak oi....hang tak puasa ke.....blaa..blaa.."

Dalam perjalanan balik, cuba mengigat kan balik pesanan makcik yg beratur di belakang aku yg turut sama tahu situasi itu, 'tak apelah mungkin duit awak hilang rm10 tp orang yg ambik tu nanti duit dia akan hilang rm50' . Hati bagai kan terubat.......

p/s: jangan lah KAU uji aku dengan ujian yg hebat ya allah...rahmatilah aku!

Thursday, 4 August 2011

dugaan part 2.

Assalamualuikum.

Actly, aku tidak berniat meneruskan cerita dugaan part 1 yang pernah aku tulis dalam masa beberapa bulan yang lepas kerana ia mengigatkan aku kembali kepada peristiwa tersebut... Bila dipikir kan blik dan melihat dari segi emosi yang semakin stabil maka malam ni aku meyambung cerita Dugaan part 2 secara roughly. Dugaan yang aku alami masya allah maha hebat pada diri aku. Aku hampir mengalami depression jugak lah bila mengenangkan kecuian yang aku lakukan...

Biasalah setiap masalah ade penyelesaian yer. Aku kini dah kembali seperti normal. Selepas ni jnji tak nak jadi cuai lagi..tak nak ada sikap "tidak apa attitude" lagi.. tapi benda dah jadi jangan lah terlalu menyalahi diri sendiri kan..( cubaan menyedapakan hati..huhuhu)

Kesyukuran yg tidak terhingga buat ayah bonda yg sentiasa memahami kehendak anak yg paling nakal sekali ini..buat my arjuna yg sudi meminjamkan bahu dan sudi mendengar sesalan yang keluar dari bibir ini. Apepon, my parents are the best advisor than you, enche arai! huhuhu.

Sekarang, semua yer kembali kepada normal..alhamdulilah.

Tuesday, 2 August 2011

Teaser - Malacca Trip.

Salam ramadhan!



Teaser je lebih ni..sebab baru review pic.

will be the next episode for Malacca Trip bila gambar dah terkumpul nanti.




p/s: sekarang saya dah rajin update...hooreyy!

Monday, 1 August 2011

Ramadhan day 01.



Asslamualaikum




Selamat berpuasa awak2 semua....

Insya allah ini adalah tahun terakhir aku menyambut ramadan sebagai seorang yang bujang senang mungkin tahun depan aku menyambut ramadan bersama suami yang tersayang pulakkan..(kasi gempaq sikit kan..teehee!). Actly, tahun terakhir aku berpuasa sebgai seorang student nes dan hari ini aku di tugas kan utk posting pada syif petang.



Mungkin di tahun- tahun lepas aku meyambut kedatangan bulan ramadhan berbeza dengan tahun ini. Kalau tahun-tahun lepas mungkin aku sempat bersahur dan berbuka puasa di hari pertama ramadan bersama orang yang tersayang berbeza pada tahun ini aku akan berbuka puasa bersama patient di wad...(cool je kan!) Harap semua yer berjalan dengan lancar dan ini sebagai latihan untuk aku sebelum menenpuh ke alam kerja pada tahun hadapan.Insyaallah.



P/s buat si dia:
  1. bes yer en.arjuna skang dah duk gan fmly means 29 ari akan bersahur dan berbuka bersama fmly yg 1hari lagi bersama aku..teehee!!
  2. Teringat kenangan...Tahun lepas hampir setiap hari awak bawak saya pergi beli juadah berbuka kat bazar kan kadang2 xsempat nak sampai tempat utk makan kita berbuka dalam kete jew kan..



Sunday, 31 July 2011

Melaka Trip 1


Assalamualaikum dan halloo....


I'm back!! dah lame xupdate blog kesayanganku ini.. ada beberapa masalah yg perlu di selesaikan di samping kena posting di luar negeri selama seminggu yang lepas.. hiks, ini lah yang aku nak cerita...


Ok mggu yg lepas, aku dan my team seramai 11 orang kena posting di wad psikiatri, Hospital Melaka selama seminggu . Memang byak la experience aku pasal psikiatri (mental problem) tapi xnak lah cerita panjang pasal patient2 di sana biarlah menjadi rahsia bak kata Dato'siti. (xde kena mengena...huhuhu)


Melaka Trip insyaallah akan di bahagikan kepada 3episod kalo aku rajin nk update la nanti okey. Kalau di kira2 ada lebih kurang 800 gambar yg perlu di review ni. Banyakkan??? (hati berkata2) huhuhu.. Entry first, aku nk cerita pasal makanan. Semua taw kan melaka terkenal dengan asam pedas melaka, laksa nyonya melaka dan yg best sekali ikan bakar dia memg superb!


Sebelum blik ke sini, aku and the geng sempat lagi merasa ke semua makanan yg special di Restoran Terapung Ikan Bakar Umbai , Melaka.






sebelum makan dan menunngu makanan...sambil menonton bola (m'sia lawan singapore)

separuh masa pertama sesi pelahap kelihatan keletihan tp posing still ado!

sangat susah utk duduk dengan sopan bila my stomach getting full.

Ikan Pari Bakar wif sambal kicap very nice. Loike it gilosshh! (Portugis languange..huhuhu). Roughtly, very satisfied wif the food and price in Malacca .Yet, coconut shake area Pantai klebang was awesome rasa macam nak lagi sebab sagat murah..(tetibe cite pasal coconut shake) teehee.


Sebelum balik, pak cik van telah mengofer dri utk bawak kami sekawan utk pergi ke Perigi Hang Tuah walaupon jam hampir menuju ke tgah malam. Baik hati sgguh kan pak cik tue..hikss.

pak cik kata kalo berat jodoh boleh la ambik air tu buat basuh muka..tp kami semua ringan jodoh pak cik..hiks!

Next entry, nant pk pe tjuk yer,huhuhu..sekian!



p/s: plan to, continue tido setelah penat berdating wif arjuna uhukkss..and shoping for fasting month.
selamat menyambut ramadhan al mubarak.











Friday, 8 July 2011

ini bukan cerita dongeng, ini realiti!

Assalamualaikum dan selamat petang jumaat...



Aku tengah terkenangkan kisah yang lama..orang kata kisah lama jangan di kenang lagi...tp kisah lama yang ini sangat suit. Ini kisah cik gadis dan mr.arjuna. Oopss, ini blog aku dan dia (gadisarjuna.blogspot) so, suka hati aku la kan nak cerita kisah apa sekali pon...pada yang tak berminat jangan teruskan.

Para reader(s) sekalian yang berminat, aku dan mr. arjuna 'berjinak-jinak' dalam dunia percintaan ni sejak di bangku sekolah lagi tau..kami dari kelas yg berbeza tapi tahun yang sama means kami bedua adalah sebaya yer.. Percintaan kami memang agak men'capab' (cari publisiti) tapi bukan la aku yg mencapab kan yer tp tiba-tiba boleh jd gempak sampai satu sekolah tahu termasuklah para cikgu... ececehhh!

Bila dah satu sekolah tahu mestilah ada pahit dan getir yer. Aku siap kena perli lagi dalam kelas fizik sebab ber'dating' dalam library time rehat...sampai sekarang aku tak tahu siapa yang mengadu kat cikgu aku dating kat dalam library..masa cikgu perli tu aku sikit pon tak ambik hati sebab aku duduk dalam satu meja dan ramai kawan-kawan aku sebab tu aku tak tacing pon...uhuks! (its not a dating right ??). Cabaran yang kedua bila kena asyik ejek jew dengan para junior hingusan belaka. Biasalah zaman kanak-kanak memang begitu yer.


Macam aku cakap la ada pahit ada getir yer, isk! Ada cikgu yang support kami terus bercinta tau siap bagi gmbar aku lagi kt mr.arjuna...(mr.arjuna yg cakap dan siap tunjuk gmbar lagi kat aku). Baru-baru ini, cikgu tu 'on chat' dengan aku dalam facebook dan tanya bila aku dengan mr.arjuna nak makan nasi minyak. Hhaaa...kau tergelak besau la den..jawapan yer lmbat lagi la cikgu...xoxoxo.. Erm dan ada lagi, raya tahun lepas aku ada raya rumah member-member aku dan kebetulan terjumpa cikgu kimia aku dan dia pon bertanya kan soalan yang sama dia cakap awak still dengan si dia lagi ke..then, aku yang tersenyum sambil tersipu hanya mampu mengangguk. Siryes, malu gilerr! yalah macam mana cikgu boleh ingat kisah lama ini. Memang lama kot..tgk betapa cikgu-cikgu aku ambik tau pasal kisah aku dan mr.arjuna..ahakss..

Apepon ini kisah lama dan tetap menjadi memori dalam ingatan kami berdua..ececehh! Kita hanya mampu merancang kan tp tuhan yg menentukan ini semua...dan kita hanya mampu berusaha dan berdoa supaya Tuhan beri apa yang kita hajati.Usah lah di risaukan. Bak kata orang lama, Kalau ada jodoh tak kemana kan..ini serba sedikit kisah aku dan dia. Dan ini hanyalah catatan ringkas menandakan aku rindu zaman dulu-dulu.



Sekian.

Wednesday, 6 July 2011

Friday, 1 July 2011

Part 1 ~dugaan~



Kalaulah ini dugaan yg aku patut terima, aku redha.
cuma,
berikanlah aku kekuatan utk menerima yer.




to be continue....



Sunday, 26 June 2011

Bangla Nepal pon cuti la hari minggu.


Title ini tiada kena mengena dengan entry aku.

Today is sunday

          Fine hari ini aku evening shift ok..memang aku terlalu alergik bila dapat keja petang pada hari ahad. Iyalah orang Bangla dan Nepal pon cuti taw pada hujung-hujung minggu ni. Bagi aku hujung minggu adalah hari untuk beristirehat dan bersuka ria. hiks!

         Tapi apa yang berlaku hari ini sudah terbalik. Nak di jadikan cerita hari ini aku amat teruja untuk pergi ke kerja yer..sepatut yer turun tunggu bas pukul 1pm tp pukul 12 noon aku dah ada kat bawah. Mana tidak yer enche arjuna yang nak hantar aku pergi kerja hari ini. Actly, kebetulan sahaja memandangkan dia bertolak dari PTP petang semalam dan singgah di rumah kawan dia dan pagi tadi dia bertolak ke tempat aku. So, ketemu la si arjuna dan cik gadis di Pizza Hut untuk lunch and melepak. 


          Memandangkan dah lama tidak ketemu (3bulan je pon tp pernah sekali berjumpa) so aku pon snap la beberapa gmbar utk melihat perubahan pada diri masing-masing. hiks!


          Lets pic tell everything:

Ini bukan hawaiian chicken kesukaan enche arjuna tp hawaiian supreme!


with my uniform.


terpaksa buat hepy walaupon keletihan.


sebarang perubahan tidak lagi ketara sebab aku dah lighting skit kat muka enche arjuna..hiks!


          Lepas makan terus my arjuna hantar pergi keja dan cepat-cepat tukar tudung kepada skaf. Mood haruslah maintain yer. As a nurse, tidak kira hari apa sekalipon kita haruslah berkhidmat. 

Sekian.








Saturday, 25 June 2011

Aku dan dia kata

Assalamualaikum..

Baru-baru ini Zahiril Adzim launched kan buku beliau iaitu BOGEL MENUJU TUHAN.



zahiril adzim and the book.

Tajuk buku macam gempak gila kan....more info boleh bukak sendiri blog zahiril adzim la ok...tapi ape yg menarik beliau telah menjemput cik tunang beliau, Shiera Ayoub utk membaca hasil penulisan yer iaitu aku dan dia kata. Aku sangat teruja sampai kan aku dengar berpuluh-puluh kali.
Jom-jom kita dengar:


sangat teruja!

Bila di amati dengan teliti kisah ini ada kena mengena gak dengan aku..
tiil now, sekian!



p/s: Oopss..blog aku dah ada lagu sekarang mesti tak leh dengar suara Shiera Ayoub kan tp tggu la sampai lagu habis dlu k sebab lagu ni x akan repeat...teeheee! 

Friday, 24 June 2011

macam-macam!

Aku sedang kebosanan tadi so aku search dalam internet dan jumpa ini.




Unik kan???
THIS IS PIANO HOUSE.
yang terletak di China.
tengok lah violin dia siap ada escalator lagi.

Monday, 20 June 2011

counting the day!


Finally, 
 for a long time...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


i count 
time by time,
day by day,
just want to meet u...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

and now, 
only left one week.
hooreyyy!!!


and


cant wait to see you soon mr.arjuna!


sekian.

Sunday, 19 June 2011

Zaman Dah Berubah



Assalamualaikum dan selamat berhujung mggu walaupon sekejap lagi aku kne posting petang...



 
Ermmm....dah lama tidak meng'update' blog..kini blog sudah di penuhi dengan habuk-habuk tipis dan perlu kerap di cuci...huhuhu...aku sibuk gan posting sekarang dan dah bermulanya management posting yer di hospital selama 2 bulan iaitu posting terakhir sbgai student nes..(Hoooreyy!)..Tp xtaw la kalo aku nakal aku kne la anta gi posting lg nanti sebab tak achieve cross kan...


Untuk mgu pertama ni, aku terpaksa masuk paediatrik wad iaitu wad kanak2...cumill je dgar kn tp ia sangat membosankan... Kat paeds ward memang student tak boleh buat sesuke ati tnpa supervise dri staff nes atau pon sister...kt sni memg strict gler la.. bila dah sume bnda tak boleh nak buat of coz la ati mula berkata bosan dan kaki melangkah tnpa tujuan utk mencari keseronokan..(ok tipu!)  Ingat senang ke aku nk curi tulang kat sane...skali kena cekup melayang kaki sebelah..(ok tipu lagi) heheehe..



Sepanjang seminggu pengalaman aku keje kat paeds ward ni setelah hampir setahun dah aku tak posting kt sini..keje kt paeds ward memg best bila melayan karenah budak-budak yg berperangai cumil seperti kuat bercakap pastu ckp plak pelat-pelat tp kita still leh faham la kan. Pastu  ada plak budak pompuan yang berambut kerinting dan chubby  berjalan atau berlari di kejar ibu mereka...memg cummill la kan bila die lari pon macam terkedek-kedek je pon..(cumil, cumil, cumil!!) Aku memang mengimpikan anak yg macam tu nanti...hihiihhi..gatal!


 


Biasalah dalam suka ada duka. Ada plak  yg berpangai mengada terlebih kn terutama masa nk makan ubat. Memg dahsyat kot smpai ada yg duk bwah katil sampai xnk keluar sebab da tau akan kne makan ubat kan..pelik dan bijak sgguh kan budak-budak zaman sekarang. Kadang-kadang si ibu pon xmampu utk memujuk si anak makan ubat terpaksa lah tugas memberi ubat ter'delay' sekejap sementara nk pujuk si budak tu makan ubat. Memang puas la kan nk pujuk-pujuk mereka sume ni. Tapi budak-budak zaman sekarang ada yg terlalu moden yer smpai kan nk makan ubat pon si ibu beri terpksa ipad pada si anak konon yer utk memujuk makan ubat. Kemudian bru lah si anak akan  makan ubat dengan senang sebab dah terlalu leka bermain game. See, sgguh canggih kan anak-anak zaman sekarang.




Tapi ape akan berlaku ek 5,6 tahun akan datang bila aku dah pon jadi staff nes. Macam mane aku nk handle budak2 makan ubat iyalah mereka terlalu advance jika di bandingkan dengan zaman kanak-kanak aku. Perasaan takut tu sgat ada iyalah lg 6bulan je lagi aku nk grad dan keje as a staff nes kn. Ohh...memg ilmu di dada dri segi mental dan fizikal masih belum mencukupi ni... Masih perlu belajar.

Sekian,.



P/s
Zaman kanak-kanak aku makan ubat mak aku hye bg patung yg bila picit kt dada die akan berbunyi jew...so aku akan tertipu dengan senang sekali sebab pelik patung tu boleh bercakap.

Drama tv nora elena da tamat! best ending yer..

Thursday, 9 June 2011

ini kisah gadis semasa!

Assalamualiakum.....

f

  
cik housemate: hareemm tol period ni! awat aku asyk lapaq ja arini...

cik gadis: awat hang salah kan period...period tu kan nk buang darah yg kotor..
( dalam nada yg sopan)


            Ramai gadis - gadis semasa zaman sekarang (ayat menyampah!) yg mempersalahkn menstrual period atau pon kedtgan haid jikalau mereka menghadapi simptom - simptom seperti:-

  1. dismenoria/ senggugut
  2. back pain
  3. headache
  4. constipation
  5. feeling hungry,dll


             Dulu, zaman aku muda- muda remaja masih di bangku sekolah huhuhu...aku selalu merungut kat kakak2 senior yg aku benci period sebab period la aku dapt sakit belakang, sakit perut, dan yg xleh blah aku terpksa duduk dalam toilet lame2 sb sembelit. Tapi sekarang aku ada masalah baru, iaitu lapar sepanjang masa dan kalau makan aku rasa mcm xde efek apepon sb akan lapar jugak nanti.


cik gadis: kak najlah, kite bengang tol  la period  ni  tak bis2 lagi la..nant mesti kena ganti pose!

cik senior: alah, itu kan nk buang darah yg kotor! 
(jerit dalam toilet)


             K, fine dulu memg aku salahkan period kalo aku mengalami masalah di atas.. Tp sb aku kn nurse so haruslah fikir dengan positif kenapa setiap kali period akan jadi lapar..Actly, ni di sebab kan perubahan hormon iaitu progestron yang berlaku. So, thats why la kita akan berasa lapar tak kira la ketika pre menstrual, menstrual period or post menstrual. So, jangan salah kan period yang memg akan dtg setiap bulan. Perubahan hormon yg berlaku menyebabakn kite mengalami simptom- simptom seperti di ats.

             Di sebabkan cik housemate menyalahkan period  menyebabkan dia jadi  lapar so tak salah yer jika kita makan dengan kerap tp dalam kuantiti sedikit so perut akan sentiasa kenyang, perut x akan rasa lapar. Of coz tiada lagi rungutan! Tp kalo kite tgah on diet mesti lagi geram kn sebab asyk lapar jer tp pesalah kite exercise. Exercise xsmesti yer belari tp berjalan juge adalah exercise yer.(hohoho).  Selain itu, air juga sangat penting sebab kita akan rasa cepat kenyang walaupon ia bukan sesuatu yang mengeyangkan. Kalau dah minum air byk tiada lagi masalah duduk kat toilet terlalu lama sebab sembelit.hahaha... Untuk sesiapa yg dismenoria  atau senggugut ambil la panadol pink atau panadol menstrual sebagai early prevention...


minum air byak2!


exercise!

panadol pink.


            "Jangan salah kan period sebab period itu kan nk buang darah yg kotor." Nasihat ni memg aku igat sejak peristiwa aku suke salah kan period. Isk, memg terukkan bila pikir kan blik knpe nak salahkan period kalo rasa lapar atau menjadi masalah utk gnti kan pose bila period time bulan ramadan. Tapi bila ada masalah period dtg lewat mula la kite gelabah dan cuak bagai tp bila ada period ada plak macam2 masalah. So, terima la kedtangan period tnpa rungutan dan ambil langkah atasi masalah supaya kita tetap akan jadi  seperti normal walaupon dalam keadaan period. sekian!

           
p/s:
- thanx for ur reading
-thanx cik housemate yg buat aku terpikir.
         

Monday, 6 June 2011

5 Tahun 5 bulan


Siryes, entry ni memg sikit..juz wanna to share something...

'5 tahun 5 bulan' 


ok fine bukan tajuk novel yg femes2 itu ok. Tp semalam aku dapt 1 message from enche arjuna (enche arai) sebelum aku tido... msg tu wat aku rasa mcm kembali pada zaman mula2 kapel gan die..huhhuuh..
semalam  memg aku tido awal memandangkn keadaan kesihatan aku yg kurang sihat...
ok ni msg yg die bg kt aku..


enche arjuna:  syg, arini da 5 tahun 5 bulan kite couple..k bye syg.. mwah nite and i luv u. 



terpana....sambil melihat kalendar dri jauh..
kemudian aku reply,


cik gadis: ohh, yeke..a'ah la..ha3..k mwah..nite! 
(mcm ne aku leh lupa ni)




Actly, aku agak terkejut cz  die leh wish and still igat.. dah lame da die xwish kt aku setiap bulan  yg macam mula- mula bercinta pada 3,4 tahun lepas.hohohho...kebiasaannya, die dan aku akan wish pd setiap tahun  iaitu setiap 5hb 2! klakow doe..




i luv u..fraser hill!



 p/s: kalo enche arai bce mesti die mcm bgga kn sebab ada awek mcm aku sb hal kecik mcm ni pon aku nk share dalam blog aku ..huhuhu..tp aku akn ckp kt die biola aku nk share sb 'die' sgt sweet kn..huhuhu..