be my follower


Sunday, 26 June 2011

Bangla Nepal pon cuti la hari minggu.


Title ini tiada kena mengena dengan entry aku.

Today is sunday

          Fine hari ini aku evening shift ok..memang aku terlalu alergik bila dapat keja petang pada hari ahad. Iyalah orang Bangla dan Nepal pon cuti taw pada hujung-hujung minggu ni. Bagi aku hujung minggu adalah hari untuk beristirehat dan bersuka ria. hiks!

         Tapi apa yang berlaku hari ini sudah terbalik. Nak di jadikan cerita hari ini aku amat teruja untuk pergi ke kerja yer..sepatut yer turun tunggu bas pukul 1pm tp pukul 12 noon aku dah ada kat bawah. Mana tidak yer enche arjuna yang nak hantar aku pergi kerja hari ini. Actly, kebetulan sahaja memandangkan dia bertolak dari PTP petang semalam dan singgah di rumah kawan dia dan pagi tadi dia bertolak ke tempat aku. So, ketemu la si arjuna dan cik gadis di Pizza Hut untuk lunch and melepak. 


          Memandangkan dah lama tidak ketemu (3bulan je pon tp pernah sekali berjumpa) so aku pon snap la beberapa gmbar utk melihat perubahan pada diri masing-masing. hiks!


          Lets pic tell everything:

Ini bukan hawaiian chicken kesukaan enche arjuna tp hawaiian supreme!


with my uniform.


terpaksa buat hepy walaupon keletihan.


sebarang perubahan tidak lagi ketara sebab aku dah lighting skit kat muka enche arjuna..hiks!


          Lepas makan terus my arjuna hantar pergi keja dan cepat-cepat tukar tudung kepada skaf. Mood haruslah maintain yer. As a nurse, tidak kira hari apa sekalipon kita haruslah berkhidmat. 

Sekian.








Saturday, 25 June 2011

Aku dan dia kata

Assalamualaikum..

Baru-baru ini Zahiril Adzim launched kan buku beliau iaitu BOGEL MENUJU TUHAN.



zahiril adzim and the book.

Tajuk buku macam gempak gila kan....more info boleh bukak sendiri blog zahiril adzim la ok...tapi ape yg menarik beliau telah menjemput cik tunang beliau, Shiera Ayoub utk membaca hasil penulisan yer iaitu aku dan dia kata. Aku sangat teruja sampai kan aku dengar berpuluh-puluh kali.
Jom-jom kita dengar:


sangat teruja!

Bila di amati dengan teliti kisah ini ada kena mengena gak dengan aku..
tiil now, sekian!



p/s: Oopss..blog aku dah ada lagu sekarang mesti tak leh dengar suara Shiera Ayoub kan tp tggu la sampai lagu habis dlu k sebab lagu ni x akan repeat...teeheee! 

Friday, 24 June 2011

macam-macam!

Aku sedang kebosanan tadi so aku search dalam internet dan jumpa ini.




Unik kan???
THIS IS PIANO HOUSE.
yang terletak di China.
tengok lah violin dia siap ada escalator lagi.

Monday, 20 June 2011

counting the day!


Finally, 
 for a long time...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


i count 
time by time,
day by day,
just want to meet u...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

and now, 
only left one week.
hooreyyy!!!


and


cant wait to see you soon mr.arjuna!


sekian.

Sunday, 19 June 2011

Zaman Dah Berubah



Assalamualaikum dan selamat berhujung mggu walaupon sekejap lagi aku kne posting petang...



 
Ermmm....dah lama tidak meng'update' blog..kini blog sudah di penuhi dengan habuk-habuk tipis dan perlu kerap di cuci...huhuhu...aku sibuk gan posting sekarang dan dah bermulanya management posting yer di hospital selama 2 bulan iaitu posting terakhir sbgai student nes..(Hoooreyy!)..Tp xtaw la kalo aku nakal aku kne la anta gi posting lg nanti sebab tak achieve cross kan...


Untuk mgu pertama ni, aku terpaksa masuk paediatrik wad iaitu wad kanak2...cumill je dgar kn tp ia sangat membosankan... Kat paeds ward memang student tak boleh buat sesuke ati tnpa supervise dri staff nes atau pon sister...kt sni memg strict gler la.. bila dah sume bnda tak boleh nak buat of coz la ati mula berkata bosan dan kaki melangkah tnpa tujuan utk mencari keseronokan..(ok tipu!)  Ingat senang ke aku nk curi tulang kat sane...skali kena cekup melayang kaki sebelah..(ok tipu lagi) heheehe..



Sepanjang seminggu pengalaman aku keje kat paeds ward ni setelah hampir setahun dah aku tak posting kt sini..keje kt paeds ward memg best bila melayan karenah budak-budak yg berperangai cumil seperti kuat bercakap pastu ckp plak pelat-pelat tp kita still leh faham la kan. Pastu  ada plak budak pompuan yang berambut kerinting dan chubby  berjalan atau berlari di kejar ibu mereka...memg cummill la kan bila die lari pon macam terkedek-kedek je pon..(cumil, cumil, cumil!!) Aku memang mengimpikan anak yg macam tu nanti...hihiihhi..gatal!


 


Biasalah dalam suka ada duka. Ada plak  yg berpangai mengada terlebih kn terutama masa nk makan ubat. Memg dahsyat kot smpai ada yg duk bwah katil sampai xnk keluar sebab da tau akan kne makan ubat kan..pelik dan bijak sgguh kan budak-budak zaman sekarang. Kadang-kadang si ibu pon xmampu utk memujuk si anak makan ubat terpaksa lah tugas memberi ubat ter'delay' sekejap sementara nk pujuk si budak tu makan ubat. Memang puas la kan nk pujuk-pujuk mereka sume ni. Tapi budak-budak zaman sekarang ada yg terlalu moden yer smpai kan nk makan ubat pon si ibu beri terpksa ipad pada si anak konon yer utk memujuk makan ubat. Kemudian bru lah si anak akan  makan ubat dengan senang sebab dah terlalu leka bermain game. See, sgguh canggih kan anak-anak zaman sekarang.




Tapi ape akan berlaku ek 5,6 tahun akan datang bila aku dah pon jadi staff nes. Macam mane aku nk handle budak2 makan ubat iyalah mereka terlalu advance jika di bandingkan dengan zaman kanak-kanak aku. Perasaan takut tu sgat ada iyalah lg 6bulan je lagi aku nk grad dan keje as a staff nes kn. Ohh...memg ilmu di dada dri segi mental dan fizikal masih belum mencukupi ni... Masih perlu belajar.

Sekian,.



P/s
Zaman kanak-kanak aku makan ubat mak aku hye bg patung yg bila picit kt dada die akan berbunyi jew...so aku akan tertipu dengan senang sekali sebab pelik patung tu boleh bercakap.

Drama tv nora elena da tamat! best ending yer..

Thursday, 9 June 2011

ini kisah gadis semasa!

Assalamualiakum.....

f

  
cik housemate: hareemm tol period ni! awat aku asyk lapaq ja arini...

cik gadis: awat hang salah kan period...period tu kan nk buang darah yg kotor..
( dalam nada yg sopan)


            Ramai gadis - gadis semasa zaman sekarang (ayat menyampah!) yg mempersalahkn menstrual period atau pon kedtgan haid jikalau mereka menghadapi simptom - simptom seperti:-

  1. dismenoria/ senggugut
  2. back pain
  3. headache
  4. constipation
  5. feeling hungry,dll


             Dulu, zaman aku muda- muda remaja masih di bangku sekolah huhuhu...aku selalu merungut kat kakak2 senior yg aku benci period sebab period la aku dapt sakit belakang, sakit perut, dan yg xleh blah aku terpksa duduk dalam toilet lame2 sb sembelit. Tapi sekarang aku ada masalah baru, iaitu lapar sepanjang masa dan kalau makan aku rasa mcm xde efek apepon sb akan lapar jugak nanti.


cik gadis: kak najlah, kite bengang tol  la period  ni  tak bis2 lagi la..nant mesti kena ganti pose!

cik senior: alah, itu kan nk buang darah yg kotor! 
(jerit dalam toilet)


             K, fine dulu memg aku salahkan period kalo aku mengalami masalah di atas.. Tp sb aku kn nurse so haruslah fikir dengan positif kenapa setiap kali period akan jadi lapar..Actly, ni di sebab kan perubahan hormon iaitu progestron yang berlaku. So, thats why la kita akan berasa lapar tak kira la ketika pre menstrual, menstrual period or post menstrual. So, jangan salah kan period yang memg akan dtg setiap bulan. Perubahan hormon yg berlaku menyebabakn kite mengalami simptom- simptom seperti di ats.

             Di sebabkan cik housemate menyalahkan period  menyebabkan dia jadi  lapar so tak salah yer jika kita makan dengan kerap tp dalam kuantiti sedikit so perut akan sentiasa kenyang, perut x akan rasa lapar. Of coz tiada lagi rungutan! Tp kalo kite tgah on diet mesti lagi geram kn sebab asyk lapar jer tp pesalah kite exercise. Exercise xsmesti yer belari tp berjalan juge adalah exercise yer.(hohoho).  Selain itu, air juga sangat penting sebab kita akan rasa cepat kenyang walaupon ia bukan sesuatu yang mengeyangkan. Kalau dah minum air byk tiada lagi masalah duduk kat toilet terlalu lama sebab sembelit.hahaha... Untuk sesiapa yg dismenoria  atau senggugut ambil la panadol pink atau panadol menstrual sebagai early prevention...


minum air byak2!


exercise!

panadol pink.


            "Jangan salah kan period sebab period itu kan nk buang darah yg kotor." Nasihat ni memg aku igat sejak peristiwa aku suke salah kan period. Isk, memg terukkan bila pikir kan blik knpe nak salahkan period kalo rasa lapar atau menjadi masalah utk gnti kan pose bila period time bulan ramadan. Tapi bila ada masalah period dtg lewat mula la kite gelabah dan cuak bagai tp bila ada period ada plak macam2 masalah. So, terima la kedtangan period tnpa rungutan dan ambil langkah atasi masalah supaya kita tetap akan jadi  seperti normal walaupon dalam keadaan period. sekian!

           
p/s:
- thanx for ur reading
-thanx cik housemate yg buat aku terpikir.
         

Monday, 6 June 2011

5 Tahun 5 bulan


Siryes, entry ni memg sikit..juz wanna to share something...

'5 tahun 5 bulan' 


ok fine bukan tajuk novel yg femes2 itu ok. Tp semalam aku dapt 1 message from enche arjuna (enche arai) sebelum aku tido... msg tu wat aku rasa mcm kembali pada zaman mula2 kapel gan die..huhhuuh..
semalam  memg aku tido awal memandangkn keadaan kesihatan aku yg kurang sihat...
ok ni msg yg die bg kt aku..


enche arjuna:  syg, arini da 5 tahun 5 bulan kite couple..k bye syg.. mwah nite and i luv u. 



terpana....sambil melihat kalendar dri jauh..
kemudian aku reply,


cik gadis: ohh, yeke..a'ah la..ha3..k mwah..nite! 
(mcm ne aku leh lupa ni)




Actly, aku agak terkejut cz  die leh wish and still igat.. dah lame da die xwish kt aku setiap bulan  yg macam mula- mula bercinta pada 3,4 tahun lepas.hohohho...kebiasaannya, die dan aku akan wish pd setiap tahun  iaitu setiap 5hb 2! klakow doe..




i luv u..fraser hill!



 p/s: kalo enche arai bce mesti die mcm bgga kn sebab ada awek mcm aku sb hal kecik mcm ni pon aku nk share dalam blog aku ..huhuhu..tp aku akn ckp kt die biola aku nk share sb 'die' sgt sweet kn..huhuhu..


Saturday, 4 June 2011

Flamming steambot plus sunway piramid!

Hye!!!! wahhh, seolah2 macam aku da sihat kan?? walaupon batuk aku still dalam keadaan yg kritikal tp agenda harini haruslah tetap di teruskn, memandgkan aku dan member aku dah plan dari last week utk pergi shoping plus makn steambot sampai betul2 kenyang sempena dengan besday kiteorang yg hampir dekat iaitu ujung bulan 5 dan awal bulan 6 ini..


aku dan ct
her bday 6/6..

aku dan saly
her bday 12/5.

Entry yg lepas aku ade cerita pasal gift besday voucher utk tiga pasang kasut kn so, tadi hajat aku utk pergi beli kasut da tertunai. Tapi, tadi aku hanya beli dua pasang kasut sahaja dekat viss iaitu kasut utk ke kelas dan utk aktiviti santai... ok memg entry yg lepas aku ada bgtau aku dapat 50% diskaun utk 3pasang kasut tp aku rasa mcm 2 pasang kasut jew yg aku berknan. Jadi  aku pon bli 2 pasang kasut sahaja, nk tau x...total 2 pasang kasut aku tadi aku perlu bayar rm50 jew.. best kan bila kita beli brang yg mahal tp kne byar murah...!

Next, lepas sume brg nk bli da jumpa dan di miliki kteorang bergerak utk pergi mkan steambot kt sebelah sunway piramid. Tempat tu dekat je kteowang jalan kaki lebih kurang 5minit je. Kami semua mkan mcm xigat la especialy udang dan ketam. Tempat ni sesuai utk orang yg kuat makn jew sebab skali byar rm25 tp korang dapat makan ape sahaja yg ada kt situ.. ok la watpe nk cte byk kn sebab mesti semua da taw kn..huhuhuhu.. jom la layan gambar aku yg sedang pelahap tp gambar yang ada dengan aku sikit je byak dgan kamera mbe so layan je laaa...k..


kenyang...kenyang!


women desire!



bulat mata aku pandang makanan!

nk muntah aku tgk udang ni!

pelahapx2!
mr.crab!

waiting for the food!




till now...sekian!

Random in a deep heart

Assalamualaikum...

Hai! Hampir semggu aku xsihat bdan dan skrang aku having flu and cough yg membuatkn aku xleh tido dengan gembira pd waktu malm..... memandgkn aku demam dan keshtan yg kurg memuaskn so, aku asyk melyan tubuh bdan aku di ats katil saje tnpa menghiraukn keadaan sekeliling..hohoho...So hari ini haruslah bgun dengan cergas yek sb arini cuti!! haruslah di guna dgan aktiviti yg berfaedah...huhuhuhu...going to "merayap" later.
ok fullstop about the nonsense story!

**************************

Actly, pg td aku ade terbaca pasal kelebihn puasa di bulan rejab memandgkan arini bersamaan dengan 2 rejab!  seriously, memg byk gler manfaat dan kelebihan berpuasa di bulan rejab kalau kite betul2 menghayatinya. Kalau kita berpuasa sehari pon kita mendapat syurga tertinggi   iaitu firdaus..itu baru sehari kalau lebih maka lebih la manfaat yg kita perolehi..  Malah, bagi orang yang yg xmampu berpuasa tp memberi sedekah dengan hati yang ikhlas juga di jnjikan pahala yg besar. Bulan rejab juga adalah  bulan keampunan bg sesiapa yg meminta keampunan drpdNYA. Lagi satu, perbykan amlan selawat ke atas nabi saw insya allah ada ganjaran yer ketas diri kita..


Niat aku hanya nk berkongsi ape yg aku baca walaupon xbyk tp atlis kite tau serba sedikit pasal bulan rejab iaitu bulan ALLAH! Dalam kita malakukan amalan kepadaNYA, maksud aku puasa sunat di bulan rejab jgan lah kita lupakn yg wajib kita lakukn iaitu solat kepadaNYA. Tak guna pon kalau korang menahan lapar seharian tp yg wajib kita laku kn kita xlakukn..kejarlah sepatutnyer yg korang patut kejar dan utamakn ape yg paling utama....



Aku pon baru baca pasal keistimewaan bulan rejab ni, so xbyak input yg aku tau sgat yg pasti memg byk yg dijnji kn utk umat islam yg btol2 menghayati yer.. aku budk bru belajar! entry ni buat tatapan sesiapa yg membaca dan panduan dri sendri gak.. akhir sekali, jom sama2 kita mengejar amaln yg baik pada bulan rejab yg baru bermula..
bye2..salam!