be my follower


Thursday, 9 June 2011

ini kisah gadis semasa!

Assalamualiakum.....

f

  
cik housemate: hareemm tol period ni! awat aku asyk lapaq ja arini...

cik gadis: awat hang salah kan period...period tu kan nk buang darah yg kotor..
( dalam nada yg sopan)


            Ramai gadis - gadis semasa zaman sekarang (ayat menyampah!) yg mempersalahkn menstrual period atau pon kedtgan haid jikalau mereka menghadapi simptom - simptom seperti:-

  1. dismenoria/ senggugut
  2. back pain
  3. headache
  4. constipation
  5. feeling hungry,dll


             Dulu, zaman aku muda- muda remaja masih di bangku sekolah huhuhu...aku selalu merungut kat kakak2 senior yg aku benci period sebab period la aku dapt sakit belakang, sakit perut, dan yg xleh blah aku terpksa duduk dalam toilet lame2 sb sembelit. Tapi sekarang aku ada masalah baru, iaitu lapar sepanjang masa dan kalau makan aku rasa mcm xde efek apepon sb akan lapar jugak nanti.


cik gadis: kak najlah, kite bengang tol  la period  ni  tak bis2 lagi la..nant mesti kena ganti pose!

cik senior: alah, itu kan nk buang darah yg kotor! 
(jerit dalam toilet)


             K, fine dulu memg aku salahkan period kalo aku mengalami masalah di atas.. Tp sb aku kn nurse so haruslah fikir dengan positif kenapa setiap kali period akan jadi lapar..Actly, ni di sebab kan perubahan hormon iaitu progestron yang berlaku. So, thats why la kita akan berasa lapar tak kira la ketika pre menstrual, menstrual period or post menstrual. So, jangan salah kan period yang memg akan dtg setiap bulan. Perubahan hormon yg berlaku menyebabakn kite mengalami simptom- simptom seperti di ats.

             Di sebabkan cik housemate menyalahkan period  menyebabkan dia jadi  lapar so tak salah yer jika kita makan dengan kerap tp dalam kuantiti sedikit so perut akan sentiasa kenyang, perut x akan rasa lapar. Of coz tiada lagi rungutan! Tp kalo kite tgah on diet mesti lagi geram kn sebab asyk lapar jer tp pesalah kite exercise. Exercise xsmesti yer belari tp berjalan juge adalah exercise yer.(hohoho).  Selain itu, air juga sangat penting sebab kita akan rasa cepat kenyang walaupon ia bukan sesuatu yang mengeyangkan. Kalau dah minum air byk tiada lagi masalah duduk kat toilet terlalu lama sebab sembelit.hahaha... Untuk sesiapa yg dismenoria  atau senggugut ambil la panadol pink atau panadol menstrual sebagai early prevention...


minum air byak2!


exercise!

panadol pink.


            "Jangan salah kan period sebab period itu kan nk buang darah yg kotor." Nasihat ni memg aku igat sejak peristiwa aku suke salah kan period. Isk, memg terukkan bila pikir kan blik knpe nak salahkan period kalo rasa lapar atau menjadi masalah utk gnti kan pose bila period time bulan ramadan. Tapi bila ada masalah period dtg lewat mula la kite gelabah dan cuak bagai tp bila ada period ada plak macam2 masalah. So, terima la kedtangan period tnpa rungutan dan ambil langkah atasi masalah supaya kita tetap akan jadi  seperti normal walaupon dalam keadaan period. sekian!

           
p/s:
- thanx for ur reading
-thanx cik housemate yg buat aku terpikir.
         

No comments:

Post a Comment